Met AccountGenie is opzeggen zo geregeld

Online, snel en zonder zorgen alles opzeggen.

Loading...

8 tips voor een mobiele telefoon van een overledene

Via de mobiele telefoon delen we met vrienden, familie en geliefden zo’n beetje ons hele leven. Wat gebeurt er met al die gesprekken en data als jijzelf of iemand in je omgeving overlijdt? Opzeggen van het (telefoon)abonnement staat na de uitvaart vaak hoog op het prioriteitenlijstje van de nabestaanden, want onnodig geld betalen, daar houdt niemand van. Maar meteen opzeggen is meestal een slecht idee, hieronder 8 waardevolle tips.

Tip 1: Behoud het telefoonnummer
Het is beter om na een overlijden het telefoonabonnement zeker enkele maanden door te laten lopen zodat je alles rustig kan afwikkelen. Om alsnog kosten te besparen zou je het kunnen overzetten naar bijvoorbeeld een sim-only abonnement, waardoor je toch het nummer behoudt.

Tip 2: Voicemail
Als het telefoonabonnement namelijk wordt opgezegd, kun je ook niet meer de voicemail bereiken of afluisteren. Sommige nabestaanden vinden het prettig om nog even de stem van de overledene te horen en die te (laten) bewaren. Dat dat niet meer kan als het abonnement is opgezegd, is niet het eerste waar je bij stilstaat als je met het regelen van de papierwinkel begint.

Tip 3: WhatsApp
WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zal de naam, profielfoto en info niet meer zichtbaar zijn. Wanneer dat WhatsApp-Account weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus de telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.
Let op! Is het 06-nummer ondertussen opgezegd en daarna door de provider verstrekt aan iemand anders, dan zal de naam, profielfoto en overige info worden verwijderd én verdwijnen ook de WhatsApp-berichten van jouw eigen telefoon die je mogelijk nog had bewaard van de overledene!

Tip 4: Sms- en twee-stap-verificatie
Een mobiel nummer wordt ook vaak gebruikt voor bevestigings-sms’jes en twee-stap-verificatie, het toesturen van een (inlog)code via sms zoals bijvoorbeeld bij DigID. Als het nummer al is opgezegd, dan kunnen die bevestigingsberichtjes niet meer worden ontvangen terwijl er nog wel zaken geregeld moeten worden waarvoor die bevestiging nodig is.

Tip 5: Skype
Accounts zoals Skype (videobellen) kunnen ook gekoppeld zijn aan het telefoonnummer van de overledene. Kijk dus goed of die koppeling ook verdwijnt als je het digitale account beëindigt.

Tip 6: Google het telefoonnummer
Een telefoonnummer van een overleden persoon kan nog op allerlei plaatsen op internet vindbaar zijn. Het is daarom handig om het telefoonnummer op internet op te zoeken en te kijken waar het allemaal nog staat. Door een opzegbrief, opzegformulier of de informatie van AccountGenie te gebruiken, kun je dat vervolgens (laten) aanpassen.

Tip 7: Iedereen op de hoogte?
Mogelijk is nog niet iedereen op de hoogte van het overlijden van de persoon in kwestie en kan het zijn dat sommige mensen nog steeds bellen via het nummer. Je kunt dan een voicemail-boodschap inspreken met een melding, of een bericht versturen naar alle contacten in de telefoon.

Tip 8: Onbekende swipe- of toestelcode
Is de telefoon van de overledene voorzien van een onbekende swipe- of toestelcode, dan is deze vaak niet te gebruiken. Het telefoonnummer is echter gekoppeld aan de SIM-kaart en niet aan de telefoon. Het kan dus geen kwaad om de SIM-kaart uit de telefoon te halen en deze te plaatsen in een andere telefoon waarvan je de toestelcode wél weet. Daarmee raak je geen gegevens kwijt op de originele telefoon.
Let op: een SIM-kaart heeft ook een beveiliging in de vorm van een 4-cijferige pincode. Wanneer je die niet (meer) weet, is deze te herstellen met een zogenaamde PUK-code die je vaak vindt bij het abonnement of op het originele houdertje van de SIM-kaart.

Tekst: Contentbureau Corner.

Bekijk ook onze andere blogs