Met AccountGenie is opzeggen zo geregeld

Zoek in 3244 bedrijven naar de opzegprocedure voor abonnementen, lidmaatschappen, accounts, profielen & nieuwsbrieven.
Online, snel en zonder zorgen alles opzeggen.
Loading...

Wat Moet Je Opzeggen Wanneer Iemand Overlijdt

Het verlies van een dierbare is een emotioneel zware periode. In deze moeilijke tijd wil je je niet bezighouden met administratieve rompslomp. Toch is het noodzakelijk om abonnementen, lidmaatschappen en accounts op te zeggen om onnodige kosten te voorkomen en de afwikkeling van de nalatenschap te vergemakkelijken. In deze gids helpen we je stap voor stap door dit proces heen, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is.

1. Abonnementen en Diensten

Veel mensen hebben diverse abonnementen, van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify tot tijdschriften en online lidmaatschappen. Het is belangrijk om deze op te zeggen om te voorkomen dat kosten blijven doorlopen. Overweeg het volgende:

  • Streamingdiensten: Netflix, Videoland, Spotify, etc.
  • Tijdschriften en Kranten: Digitale en papieren abonnementen.
  • Online Lidmaatschappen: Amazon Prime, bol.com Select, maaltijdboxen, etc.
  • Software Abonnementen: Adobe Creative Cloud, Microsoft 365, etc.

2. Nutsvoorzieningen en Huishoudelijke Diensten

Als de overledene alleen woonde, moeten diverse nutsvoorzieningen en huishoudelijke diensten worden beheerd of opgezegd. Denk hierbij aan:

  • Elektriciteit en Gas
  • Water
  • Internet en Televisie
  • Beveiligingssystemen
  • Schoonmaakdiensten

Controleer of deze diensten kunnen worden overgedragen aan een familielid, vooral als het huis nog bewoond zal blijven.

3. Financiële Rekeningen en Creditcards

Financiële instellingen moeten onmiddellijk worden geïnformeerd na het overlijden om identiteitsdiefstal en ongeautoriseerde transacties te voorkomen. Dit omvat:

  • Creditcards Opzeggen: Neem contact op met de creditcardmaatschappij om de kaart te annuleren.
  • Bankrekeningen Sluiten: De bank zal meestal een kopie van de overlijdensakte en andere juridische documenten vragen.
  • Verzekeringen Beëindigen: Levensverzekeringen, zorgverzekeringen, autoverzekeringen, en andere vormen van verzekering moeten worden opgezegd of overgedragen.

4. Sociale Media en Online Accounts

Sociale media accounts zijn vaak gevoelig, omdat ze kunnen dienen als gedenkplaats voor de overledene. Je moet beslissen of je deze accounts wilt sluiten of omzetten naar een herdenkingspagina waar mogelijk. Grote platforms bieden verschillende opties:

  • Facebook: Je kunt een herdenkingspagina aanvragen of het account volledig laten verwijderen.
  • Instagram: Net als Facebook kun je het account herdenken of verwijderen.
  • Twitter en LinkedIn: Deze accounts kunnen worden gesloten door de platforms te contacteren met de benodigde documentatie.

Daarnaast moeten andere online accounts, zoals e-mail, cloudopslag en online winkelaccounts, worden gesloten om de digitale identiteit van de overledene te beschermen.

5. Mobiele Telefooncontracten

Mobiele telefooncontracten moeten worden opgezegd om te voorkomen dat er kosten blijven doorlopen. Neem contact op met de provider en verstrek de nodige documentatie (zoals een overlijdensakte) om het contract te beëindigen. Sommige providers bieden de mogelijkheid om het nummer over te dragen aan een familielid, wat in sommige gevallen handig kan zijn.

6. Lidmaatschappen en Clubs

Lidmaatschappen bij clubs, sportscholen of andere organisaties moeten ook worden opgezegd. Denk hierbij aan:

  • Sportschoollidmaatschappen
  • Bibliotheeklidmaatschappen
  • Sociale Clubs of Verenigingen
  • Alumni Organisaties

Sommige organisaties kunnen een gedeeltelijke terugbetaling aanbieden, afhankelijk van de betalingsvoorwaarden en het tijdstip van opzegging.

7. Nieuwsbrieven en Mailinglijsten

Om te voorkomen dat er constant post blijft binnenkomen op naam van de overledene, is het verstandig om alle nieuwsbrieven en mailinglijsten waar ze op geabonneerd waren, op te zeggen. Dit kan vaak online of door rechtstreeks contact op te nemen met de organisatie.

8. Automatische Betalingen en Incasso's Stopzetten

Controleer de bankafschriften van de overledene op automatische betalingen of incasso's. Dit kan gaan om nutsvoorzieningen, abonnementen, donaties en andere terugkerende betalingen. Elk van deze moet afzonderlijk worden opgezegd, wat vaak online of via een telefoontje kan.

9. Informeer Relevante Autoriteiten

Tot slot is het essentieel om relevante instanties op de hoogte te brengen van het overlijden, zoals de gemeente voor zaken zoals gemeentebelastingen, het RDW om het rijbewijs te annuleren, en de kiesraad om de overledene uit het kiesregister te verwijderen.

Laat AccountGenie Je Helpen

Het beheren van deze opzeggingen tijdens een periode van rouw kan overweldigend zijn. Hier komt AccountGenie om de hoek kijken. Wij bieden een uitgebreide service om abonnementen, lidmaatschappen en accounts voor je op te zeggen, zodat je niets over het hoofd ziet. Voor een klein bedrag nemen wij deze last van je schouders, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is.